Een financial lease en eerder aflossen

logoNa lang zoeken heeft u dan eindelijk uw auto gevonden, maar uw spaarvarken is dusdanig mager dat u de aankoopprijs van uw auto niet zo snel op tafel kunt leggen. Echter door het afsluiten van een leasecontract wordt het voor u toch mogelijk om in uw auto te rijden, zonder dat u hier eerst maandenlang voor heeft moet sparen. Dit wordt gezien als één van de grootste voordelen van een financial lease.

Wanneer u werkzaam bent als ondernemer, is het voordeel bovendien nog groter. U kunt door het leasen direct gebruik maken van de investeringsaftrek. Maar wat als u in de loop der toch een goed gevulde spaarpot heeft.

Geld lenen kost geld, dat weten we allemaal. Het afsluiten van een leasecontract is in feite een verkapte leenconstructie. Maar wat als u ineens toch over de mogelijkheid beschikt om de resterende termijnen in één keer af te kunnen lossen? Is het dan überhaupt mogelijk om in één keer af te lossen en zo ja, tegen welke kosten?

Financial lease eerder aflossen kost geldMegane_Estate_new

Bij veel leasemaatschappijen is het zeker mogelijk om een financial lease vervroegd af te lossen, maar hier worden echter wel kosten voor in rekening gebracht. En dat is niet zo gek, want doordat u eerder aflost, loopt een leasemaatschappij haar rente-inkomsten mis.

Hoe hoog deze vervroegde aflossingsboete is, verschilt natuurlijk van maatschappij tot maatschappij. U kunt er ongeveer van uitgaan dat leasemaatschappijen gemiddeld 10% van de resterende rente berekenen. Dit lijkt een flink bedrag, maar dit kan in de praktijk reuze meevallen.sp-241-post-238