Een succesvolle beursdag: hoe bereik je dat?

Een beursstand kan het verschil maken voor de toekomst van je bedrijf. En omdat het meestal niet bepaald goedkoop is om een stand te huren, is het van groot belang dat je het maximale nut uit je aanwezigheid op de vakbeurs haalt. Dit kan met een goede beurstraining en met de onderstaande tips. Hoe zorg je voor een succesvolle deelname aan de beurs?

De inrichting van je stand

Waar het vroeger populair was om achter een soort balie op je stand te staan, weten we nu dat het beter is om geen obstakels tussen je standbemanning en het publiek te hebben. Maak je stand letterlijk en figuurlijk zo open mogelijk. Zorg bijvoorbeeld voor ronde statafels om gesprekken aan te voeren. Dat verlaagt zichtbaar de afstand. Zorg ook dat je van zoveel mogelijk kanten je stand op kunt lopen. Doel is om mensen uit te nodigen even langs te komen, dus haal zoveel mogelijk potentiële drempels weg. Je wilt dat je stand het imago van jouw brand uitstraalt. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door handig kleurgebruik en het toevoegen van een aantal leuke en opvallende accessoires kun je je stand al de uitstraling geven die mensen laat weten waar je voor staat. Bovendien vinden mensen het fijn om te weten waar ze aan toe zijn voordat ze je stand bezoeken, dus maak voor de buitenwereld direct duidelijk wat je bedrijf doet. Een bord met een oneliner kan hierin al voldoende zijn.

Zorg voor een warm welkom

Een van de belangrijkste dingen op de beurs is uiteraard dat de standbemanning veel mensen spreekt. Je stand is er met een reden, namelijk om deze mensen te intrigeren en te ontvangen. Door voor een warm welkom te zorgen bereik je twee dingen. Ten eerste is je stand uitnodigend, zodat mensen niet lang hoeven te aarzelen voordat ze besluiten langs te komen. Je stand moet openheid uitstralen. IJsbrekers kunnen hier goed aan bijdragen. Dat kan bijvoorbeeld iets opvallends op je stand zijn waar mensen makkelijk een opmerking of praatje over maken, zoals een aquarium of een grappige gadget. Ook eten en drinken doet het altijd bijzonder goed. Het publiek kan de verleiding niet aan en komt een mini Twix bij je stand halen. Het is zowel makkelijk als beleefd om dan even in je stand te vertoeven en een gesprek aan te knopen.

Kom uit je stand!

Hoe zorg je ervoor dat je standbemanning zoveel mogelijk mensen spreekt? Door niet continue met de voltallige bemanning in je stand te blijven staan, zorg je ervoor dat je zichtbaarder bent en meer toegankelijk. Er zijn genoeg mogelijkheden om buiten je stand te komen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van de standbemanning over de beursvloer laten lopen met flyers. Het is ideaal als iedereen duidelijk herkenbaar van jouw stand afkomstig is. Door mensen te spreken buiten je stand maak je je publiek breder. Niet iedereen zou uit zichzelf jouw stand hebben opgezocht, maar dat wil niet zeggen dat dit geen interessante partijen kunnen zijn. Door je zichtbaarheid buiten je stand te vergroten, wordt het ook een stuk laagdrempeliger voor mensen om je stand op te zoeken. Ze hebben al een eerste indruk van je openheid gekregen.

Na de beurs: de follow up

Hopelijk heb je een succesvolle beurs gehad en een hoop contacten opgedaan. Je hebt wellicht mappen vol visitekaartjes of ingevulde bezoekersformulieren. Het is ontzettend belangrijk om dit niet te laten liggen. Pak het direct de komende dagen op: neem contact op met interessante leads nu je nog vers in het geheugen zit. Het lijkt simpel, maar veel bedrijven laten dit na. Een kans voor jou om je leads prettig te verrassen!