Hoe kun je minder geld uitgeven

Het kan soms moeilijk zijn goed op je uitgaven te letten, Je geeft vaak onbewust veel meer geld uit dan dat de bedoeling is en ook aan dingen die niet nodig zijn. Het kan daarom een goed idee zijn om eens wat beter op je uitgaven te letten, zodat je alles wat bij kunt stellen. Zo blijft er wellicht nog meer geld over om te sparen. Hiermee kun je dan bijvoorbeeld lekker op vakantie gaan of die ene nieuwe tas kopen. Er kunnen dus veel voordelen zitten aan het eens goed uitspitten van je uitgavenpatroon.

Hoe pak je het aan

Het is een goed idee om met pen en papier al je uitgaven op te schrijven en bij te houden. Doe dit voor een periode van minstens een week en misschien zelfs nog wel langer. Analyseer daarna deze lijst en kijk of je een patroon kunt zien van waar je teveel geld aan uitgeeft. Daarna kun je gaan bedenken hoe je dit naar beneden kan gaan bijstellen. Kun je bijvoorbeeld op eten besparen door wat vaker thuis te eten met eigen boodschappen in plaats van buiten de deur te eten en uiteten te gaan? Of helpt het voor jou als je thuis koffie gaat zetten in plaats van die de hele tijd buiten de deur haalt? Zo kun je precies erachter komen waar het voor jou praktischer is om minder aan uit te geven.

Spullen verkopen

Als je niet alleen minder wilt uitgeven, maar ook meer wilt sparen, kan het een idee zijn om je oude spullen te verkopen. Breng bijvoorbeeld je oude kleding en schoenen naar de kringloopwinkel of verkoop deze online. Ook kun je er misschien voor kiezen om je auto inruilen voor een goedkoper model. Auto inruilen voor een goedkoper model kan een erg goede manier zijn om ook op de langere termijn geld te besparen. Als je erg centraal woont zou je er zelfs voor kunnen kiezen om je auto helemaal weg te doen. Dit levert je nog meer geld op en je bent daarnaast ook nog eens extra goed bezig voor het milieu. Twee vliegen in 1 klap dus!