Tips voor het verduurzamen van je wagenpark met telematica

wagenpark

In het jaar 2050 moet de hele transportsector in Nederland koolstofneutraal zijn. Daarom ondernemen wagenpark stappen om aan dit soort veranderingen bij te dragen. Een van de hulpmiddelen is telematica. Je vindt meer informatie over telematica op Mooveconnectedmobility.com. Telematica kan worden gebruikt om het wagenpark te verduurzamen. Wat kan telematica voor je wagenpark betekenen qua duurzaamheid? 

Het in kaart brengen van de huidige stand van zaken

Telematica is een nieuwe technologie. Deze nieuwe technologie helpt bedrijven om wagenparken efficiënter te optimaliseren en te beheren. Bedrijven met de telematica technologie kunnen realtime gegevens verzamelen over de prestaties van hun wagens. Denk aan gegevens zoals onderhoudsstatus, brandstofverbruik, snelheid, locatie en veel meer. Het helpt bedrijven de effecten van het milieu in kaart te brengen. Vandaaruit kunnen er doelgerichte strategieën ontwikkeld worden voor de duurzaamheid. 

Hoe werkt een wagenpark verduurzamen met telematica?

Je kunt het brandstofverbruik verminderen door de rijstijl aan te passen. Realtime gegevens kunnen helpen om de rijstijl van de chauffeur te analyseren en waar nodig aan te passen. Ook kunnen er onnodige ritten worden vermeden. Met realtime gegevens kun je zien waar wagens zich bevinden en wat voor ritten niet nodig zijn. Realtime gegevens helpen ook om het onderhouden van wagens efficiënter in te plannen. Telematica oplossingen bieden ook ondersteuning aan elektrische wagens. Je kunt zodoende elektrische wagens beter plannen en bewaken. En dit leidt vervolgens tot effectief gebruik van accu’s, duurzame mobiliteit en minder downtime. Met dit soort aspecten kun je de CO2-uitstoot van het wagenpark verminderen. 

Het oog op de toekomst

Met uitgebreide inzichten en gegevens in je wagenpark kan je met telematica plannen met het oog op de toekomst. Het is eenvoudiger om het ageren van regelgeving rondom duurzaamheid door de strategie aan te passen, uit te breiden of te versnellen. Ondersteunende bedrijven kunnen je helpen bij het veranderen naar een elektrisch wagenpark. Dit kan bereikt worden door het Green Fleet Dashboard en de EV geschiktheidsbeoordeling. Verduurzaming van een wagenpark is niet binnen een dag gedaan en heeft veel tijd nodig. Maar er zijn gelukkig genoeg bedrijven om te helpen. Telematica helpt om data te verzamelen waarmee je keuzes voor de toekomst kunt maken.