Waarom zijn robotica en machinebouw zo nauw verbonden

robotcell

Robotica techniek en bedrijven welke machines bouwen zijn erg nauw met elkaar verbonden. Ten eerste spelen ze beiden een belangrijke rol in de productie industrie. Robotica wordt namelijk gebruikt om bepaalde productie processen te automatiseren, dit kan bijvoorbeeld voor het bouwen van machines. Er zijn ook bedrijven die werken in de machinebouw sector en zich richten op het ontwikkelen van deze robotica machines. Robotica technieken worden steeds geavanceerder en kennen steeds meer voordelen ten opzichte van traditionele productieprocessen. In de snel veranderende sector zorgt robotica voor meer efficiëntie en voor een veiligere werkplek voor alle medewerkers.

Wat is robotica en wat zijn de voordelen

Robotica is de techniek die gebruik maakt van robots om verschillende processen te automatiseren en te optimaliseren. Deze robots worden meestal gebruikt om processen in de productie-industrie te automatiseren. Vooral taken die zwaar, repetitief of gevaarlijk zijn. Als een robot eenmaal is ingesteld op bijvoorbeeld een repetitieve taak, kan het dit vaak vele keren sneller uitvoeren dan voorheen omdat de menselijke factor uit het process gehaald is. Dit levert voordelen op voor het bedrijf als lagere kosten en snellere productie. Ook kan het zorgen voor een veiligere omgeving op de werkvloer door gevaarlijke processen uit handen te nemen van de medewerkers.

Robotica in de machinebouw

Machinebouw bedrijven ontwerpen, bouwen en installeren machines voor verschillende industrieën, waaronder de productie-industrie. Machinebouw bedrijven kunnen machines ontwerpen voor een specifieke taak, zoals het snijden van metaal of het assembleren van elektronica, of machines ontwerpen die meerdere taken aankunnen. Het ontwerpen van een machine vereist kennis van mechanica, elektronica en software. Machinebouw bedrijven werken vaak samen met klanten om machines te ontwerpen die aan hun specifieke behoeften voldoen. Binnen deze processen kan het gebruik van een robot natuurlijk ook vele voordelen met zich meebrengen. Zoals de eerder genoemde efficiëntie en veiligheid. Dit is een van de redenen waarom robotica en machinebouw bedrijven met elkaar verbonden zijn.