5 tips voor een goede afvalscheiding op kantoor

afval op kantoor

Heb je een kantoor en ben je op zoek naar manieren om duurzaam te ondernemen? Afvalscheiding is een zeer goed begin! Afval kan namelijk verwerkt worden tot nieuwe grondstoffen en materialen wat erg duurzaam is. Restafval moet namelijk verbrand worden, wat het een zeer dure afvalstroom maakt. Wil je je werknemers inspireren tot een goede afvalscheiding op kantoor? Lees snel verder voor 5 handige tips!

Tip: huur voor elke afvalstroom binnen je bedrijf een rolcontainer om direct bij de bron te scheiden.

Tip 1: Controleer regels en wetten van de overheid en gemeente

Ten eerste is het verstandig om de wetgeving van de overheid en je plaatselijke gemeente controleren wat betreft het inzamelen en afvoeren van bedrijfsafval. Voor sommige afvalsoorten gelden er namelijk andere regels. Om vervelende boetes te voorkomen, is het belangrijk dat je deze in acht neemt.

Tip 2: Recycle het afval

Veel bedrijven kiezen ervoor om afval niet te scheiden en alles bij het restafval te gooien. Dit is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Restafval is namelijk de duurste afvalstroom. Dit afval moet namelijk verbrand worden. Voordat je het in de prullenbak gooit, is het belangrijk om na te gaan of het afval wellicht ook te recyclen is. Hiermee help je het milieu ook een handje. 

Tip 3: Afval scheiden 

Niet alleen het recyclen van afval is belangrijk, maar ook het goed scheiden hiervan. Heb je een afval vergunning als bedrijf, dan staat hier precies in aangegeven welke afvalstoffen er gescheiden moeten worden. Hoe meer afval je scheidt, hoe beter dit is voor het milieu. 

Tip 4: Kies voor verschillende kleuren containers 

Zorg ervoor dat het scheiden van afval makkelijk is. Kies daarom voor containers met verschillende kleuren of bordjes waarmee het voor je werknemers heel eenvoudig is om afval te scheiden. Kies voor een duidelijke restafval container, waar eigenlijk zo min mogelijk in terecht moet komen. 

Tip 5: Plaats overal afvalbakken

Om zo goed mogelijk afval te scheiden, is het belangrijk dat je overal afvalbakken plaatst. Plaats in elke ruimte in het kantoor diverse bakken, zodat het afval altijd en overal gescheiden kan worden. Je kunt deze afvalbakken daarna eenvoudig in de grotere containers legen. Maak het je werknemers gemakkelijk en zorg dat ze niet naar buiten moeten om hun afval te scheiden.