5 tips voor het opstarten van een eigen bedrijf

eigen bedrijf opstarten

Een eigen bedrijf starten is niet iets dat je in een dag kunt regelen. Daar gaat een voorbereiding aan vooraf, waarbij er veel is om over na te denken. De beste tips voor als je een bedrijf gaat starten lees je hieronder, maar denk er vooral aan dat je jouw doel niet uit het oog verliest! Je mag best kritisch zijn maar blijf tegelijkertijd ook realistisch! 

Een huisstijl ontwerp hoeft absoluut niet veel te kosten! Het belangrijkste is dat het past bij je bedrijf om herkenbaar te zijn en je doel te bereiken!

Weet wat je wil bereiken

Wanneer je ondernemer wil worden en een eigen bedrijf wil neerzetten is er niet belangrijker dan weten wat je wilt bereiken. Wat je wil bereiken kan overigens van alles zijn, denk aan het verkopen van een bepaald artikel, klanten helpen bij problemen of je dienstverlening inzetten. Je kunt het dan ook helemaal zelf vormgeven. Maar denk ook na wanneer je het doel bereikt hebt en hoe je er echt achter komt dat dit zo is. 

Dat je geld wilt verdienen, je eigen winkel wil hebben of de beste timmerman wil worden in de buurt is natuurlijk prachtig, maar een doel is het niet! Een doel is dat je 500 broodjes wil verkopen in een jaar tijd, 2000 spijkers wil besparen op het inzetten van een plafond of 10 mensen wil helpen bij het oplossen van schulden. Om maar wat voorbeelden te noemen. Zorg er wel voor dat je doel echt te bereiken is en denk eens na over wat je doet als het niet lukt!  

Zorg dat je onderscheidend bent

Natuurlijk moet je uniek en onderscheidend zijn, zelf vind je vast en zeker dat je het ook bent. Maar het is goed om even stil te staan of dit daadwerkelijk zo is. Vaak is onderscheidend vermogen niet de dienst die je aanbiedt maar de manier waarop of wat je klanten te bieden hebt. Het is echter altijd een proces, je kunt 20 jaar ervaring niet evenaren met wat jij neer wil zetten en de laagste prijs is ook al niet onderscheidend. Nee, je moet jezelf echt focussen op de problemen die je op kan lossen voor klanten en waarom jij dit zo goed kan! 

Vergroot je bereikbaarheid

Met een website alleen kom je er niet! Je moet dus echt zorgen dat je actief bent en tussen je klanten in staat. Je kunt aan actief zijn op social media denken, maar ook echt je gezicht laten zien in de buurt waar je bedrijf gevestigd is. Zelfs als je dit niets oplevert is het belangrijk. Ook hierin moet je dus een manier vinden om jezelf te onderscheiden van de concurrentie. En dat is uiteraard best wel lastig. 

Denk na over je producten en diensten

Wanneer een bakker niet nadenkt over de broodjes of het assortiment kan dit zomaar zorgen dat veel niet verkoopt of de winkel niet kan blijven bestaan. Als de timmerman niet weet welke diensten hij wil leveren is dat voor klanten natuurlijk onduidelijk. Zo zijn er heel veel voorbeelden wat je als ondernemer kunt doen bij het verkopen van producten of het aanbieden van je diensten. Denk er gewoon eens over na en schrijf alles op dat in je opkomt. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Kijk naar de uitstraling van je bedrijf

De uitstraling van je bedrijf is natuurlijk belangrijk. Wat wil je uitstralen en past dit bij je doel, de producten of diensten en wat jou uniek maakt. Het moet echt een geheel worden waar je aan te herkennen bent en succes door gaat krijgen. Meer weten over logo en huisstijl ontwerp? Bij 15eurologos.nl zijn ze gespecialiseerd op dit gebied.