Energielabel aanvragen voor je bedrijfspand: let op deze zaken

bedrijfspand

In de meeste gevallen ben je verplicht om voor je bedrijfspand een energielabel aan te vragen. Dat kan voor de verkoop of de verhuur van het pand zijn. De Nederlandse wet- en regelgeving heeft bepaald dat ieder bedrijfspand per 1 januari 2023 minimaal een energielabel C moet hebben. Is het voor jouw bedrijfspand niet verplicht om een energielabel te hebben, dan kan het alsnog interessant zijn om er een aan te vragen via EnergielabelVoorMijnPand.nl. Je weet dan hoe energiezuinig het gebouw is en je krijgt ook inzicht hoe je het beste energie kunt besparen. Interesse om een energielabel aan te vragen, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Wat houdt een energielabel voor bedrijfspanden precies in?

Met een energielabel toon je aan hoe energiezuinig een bedrijfspand is. Daarnaast geeft zo’n label aan welke mogelijkheden er meer nodig zijn om energie te besparen. Heb je een label G, dan is dit de laagste score. De beste score voor bedrijven is label A++++. Het label gaat uit van het gebruik van primaire fossiele energie. Dit is uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter en is per jaar. Het energielabel is er voor bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, winkels, sporthallen, gezondheidszorg, bijeenkomstlocaties en kantoorgebouwen.

Wanneer ben je verplicht om een energielabel te hebben?

Voor scholen, gezondheidszorg, horeca, winkels en kantoren is het verplicht om een energielabel te hebben. Beschik je over een bedrijfshal, dan ben je verplicht om een label te hebben als je een bedrijfshal hebt met kantoor of kantine en samen groter is dan 50 m2. Beschik je over een bedrijfshal zonder een kantoor of kantine, is het oppervlak minder dan 50 m2, dan heb je geen energielabel nodig. Dit geldt ook voor kerken en monumenten.

Energielabel C is vanaf 2023 verplicht voor kantoren

Vanaf januari 2023 is het voor kantoren verplicht om een energielabel C of beter te hebben. Dit betekent dat je maximaal 225 kWh per vierkante meter per jaar aan fossiele energiegebruik als kantoor mag hebben. In het Bouwbesluit 2012 staat dat je vanaf januari 2023 de ruimte niet als kantoor mag gebruiken als je niet aan de eisen voldoet. Heeft je bedrijfspand geen energielabel, dan is het mogelijk een boete te krijgen. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport controleert of bedrijven over de juiste energielabels beschikken.