Escheria coli: alles wat je hierover moet weten

Wat is escheria coli?

Escheria coli is een bacterie die voorkomt in de darmen van zowel mens als dier, ook wel bekend als de poepbacterie. Escheria coli, ook wel afgekort met E.coli, heeft een goedaardige functie, het beschermt namelijk tegen schadelijke bacteriën. De meeste vormen van deze bacterie veroorzaken geen ziektes bij mensen, maar enkele vormen kunnen leiden tot een voedselvergiftiging.

Escheria coli in de veehouderij

E.coli kan niet alleen voorkomen bij mensen, maar ook bij dieren. Deze bacterie is vooral een probleem binnen de veehouderij. Zo veroorzaakt het ziekte bij koeien en kan voedsel besmet raken met deze bacterie. De bron van escheria coli is vaak een vochtige plek, zoals de waterbakken of in waterleidingen. De kans op de bacterie is vooral groot wanneer het water veel stilstaat. In veehouderijen heb je vaak te maken met systemen waarbij het water geregeld stilstaat en is het dus belangrijk om de bacterie te voorkomen.

Hoe kan je de bacterie voorkomen?

Het is dus erg belangrijk om te voorkomen dat de escheria coli bacterie bij de koeien komt. Een duurzame oplossing zou kunnen zijn het installeren van een Watter systeem. Dit systeem maakt zelf een desinfectiemiddel wat biologisch afbreekbaar is. Het desinfectiemiddel wordt gemaakt op basis van elektriciteit, water en zout en is daardoor gewoon drinkbaar. Dit systeem is dus ideaal om toe te passen in de veehouderij.