Goede projectmanager is essentieel

Het goed managen van een project is helemaal niet makkelijk maar valt gelukkig te leren met de cursus projectmanagement van Learnit. Het goede van het managen van een project is dat je altijd moet voorbereid zijn op het onverwachte, zodat je weet hoe je moet schakelen. In dit artikel geven we tips voor de projectmanager.

Timing en budget

Om jouw project financieel gezond te houden moet je binnen het budget blijven en daarmee natuurlijk ook binnen de deadline. Jouw medewerkers kosten namelijk ook geld en vallen binnen het vastgestelde budget. Een project waar geen einde in zicht is, is erg moeilijk te halen. Zorg er dus voor dat het project wordt opgesplitst in meerdere delen en stel checkpoints waarmee het project een stuk minder heftig lijkt, jouw medewerkers zullen meer gemotiveerd zijn.

logo

Rolverdeling

Het is goed om iedereen zijn rollen en taken te geven binnen het team, zo voorkom je verwarring en zorg je ervoor dat iedereen zijn verantwoordelijkheid goed kent.

Maar wees flexibel met de taken wanneer jouw team ook buiten de lijntjes mag kleuren ontstaat er creativiteit en worden de krachten gebundeld. Zorg dus voor de nodige contactmomenten waarbij iedereen samenkomt.

Betrek klanten

Ga ten eerste goed in gesprek met de klant om te vragen wat hij nu echt wilt hebben, zo voorkom je latere zuchten en aanpassingen. Blijf ook elke week updates geven hoe het gaat en stel net als binnen het team bepaalde checkpunten met de klant, zo weet de klant dat er schot in de zaak zit.

In de toekomst

Kijk goed naar goed verlopen projecten uit het verleden en probeer daarvoor een recept te verzinnen wat in de toekomst ook tot een succes zal leiden. Elke klant en project is natuurlijk anders, maar er zijn veel zaken zeker communicatief gezien die elkaar doorkruisen.

Zo kun je volgende projecten een stuk sneller op starten.