Hoe houd je een werkplek veilig?
Een werkplek veilig houden kan moeilijker zijn dan het lijkt. Er zijn heel veel plekken die extra veiligheid nodig hebben. Een vliegveld is een goed voorbeeld, maar denk bijvoorbeeld ook aan magazijnen van bedrijven met waardevolle spullen. Ook overheidsgebouwen moeten goed beschermd zijn. In veel overheidsgebouwen is bijvoorbeeld een publiek deel en een besloten deel. Voor het besloten deel heb je een pasje nodig. Tegenwoordig zijn er hele systemen op de markt waarmee toegangscontrole eenvoudig wordt geregeld met een pasje, een vingerafdruk of zelfs je smartphone toegang tot een gebouw of deel van een gebouw kunt krijgen.
Toegangscontrole speelt een grote rol bij veiligheid
Om een gebouw wat mogelijk interessant zou kunnen zijn voor criminelen veilig te houden, is het belangrijk dat je constant weet wie er in het gebouw is. Iedereen die naar binnen en naar buiten gaat moet dan geregistreerd worden. Systemen voor toegangscontrole kunnen tevens fungeren als platform voor tijdsregistratie voor werknemers. Om toegang te krijgen kan van alles gebruikt worden, afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever. Telefoons, pasjes, kleine sleutelhangers zijn opties. Er kan tegenwoordig zelfs een scan van je vinger worden gemaakt, of van je oog. Dan is er helemaal geen vertraging. Het systeem scant je oog in het voorbijlopen.
Andere maatregelen die je kunt nemen
Het registreren van mensen die het gebouw binnen en buiten gaan is belangrijk, maar het is eigenlijk beter als verdachte activiteit in een eerder stadium al kan worden opgepikt. Een goede keuze om een werkplek of ander gebouw veiliger te maken is bijvoorbeeld door camera’s in te zetten rond het gebouw. Ook een slagboom die alleen met een pasje ofzo open gaat is een goede eerste laag van beveiliging. Een beveiliger of team van beveiligers kan criminelen afschrikken. Er zijn tegenwoordig tal van maatregelen die je kunt nemen om met veiligheid aan de slag te gaan.