Hoe werkt het MBO
Na de middelbare school willen velen nog doorstuderen. Dit is namelijk een goede investering in je toekomst en geeft meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Er zijn verschillende mogelijkheden om door te studeren na de middelbare school, zo bestaat er het MBO, HBO en WO. Het MBO staat voor middelbaar beroepsonderwijs. In het MBO zijn er verschillende niveaus en vakgebieden. Maar hoe werkt dit nu allemaal?
De niveaus op het MBO
Na de middelbare kun je dan eindelijk zelf kiezen waarvoor je naar school gaat. Je kunt namelijk zelf een studierichting kiezen. Wil je richting de zorg/sport, de vormgeving/ media, of juist richting rechten/ administratie. Het kan allemaal. Bij MBO start kan je zelf inventariseren welke richting jij op wilt gaan en wat het allemaal inhoudt.
Het MBO kent ook verschillende niveaus. Er zijn vier niveaus op het MBO.
Als eerste niveau 1: Entreeopleidingen. Hier wordt je opgeleid tot assistent en voer je vaak makkelijke taken uit.
Als volgt niveau 2: Basisberoepsopleiding. Hiermee voer je taken uit binnen een bedrijf.
Vervolgens niveau 3: Vakopleiding. Tijdens mbo niveau 3 leer je om zelfstandig te werken.
En ten slotte niveau 4: Middenkaderopleiding en specialistenopleiding. Je leert in niveau vier om volledig zelfstandig je werk uit te voeren en kunt op veel plekken aan de slag binnen het vakgebied.
Waar moet je beginnen
Wanneer je start aan het MBO begin je niet automatisch bij niveau 1. Dit hangt namelijk van je vooropleiding af. Als je jouw vooropleiding niet hebt afgemaakt en/of geen middelbare school diploma hebt start je bij niveau 1. Heb je een diploma van het vmbo basisberoepsgerichte leerweg, start je bij niveau 2. Heb je een diploma van het vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, het vmbo gemengde leerweg, het vmbo theoretische leerweg? Dan kan je beginnen bij MBO niveau 3 of 4. En als je op de havo en op het vwo een overgangsbewijs hebt van leerjaar 3 naar leerjaar 4, kan je ook starten op MBO niveau 3 of 4.