is een hoger veiligheidskundige?

Als ondernemer probeer je altijd zoveel mogelijk de veiligheid van de mensen in je pand te kunnen garanderen, of het nu gaat om je directie, je werknemers, gasten of leveranciers. Op deze veiligheid dient altijd goed gelet te worden, zodat deze gewaarborgd blijft en je kan ingrijpen op het moment dat de veiligheid in gevaar dreigt te komen. Als het gaat om de veiligheid in je onderneming, dan kan het zo zijn dat je weleens hebt gehoord van een hoger veiligheidskundige, maar wat is dit en hoe kan deze persoon je helpen om je pand optimaal veilig te houden? G4S Safety Solutions heeft een groot aantal hoger veiligheidskundigen onder de hoede die jouw bedrijf kunnen helpen met hun expertise.

Wat houdt HVK in?

Een hoger veiligheidskundige, vaak ook afgekort tot HVK, is een adviseur op het gebied van veiligheid. Deze specialist kan je helpen met alles wat er maar onder dit kopje kan komen te staan. Van het opstellen van preventieplannen tot het analyseren van de werksituaties en het schrijven van beleid. De belangrijkste taak van de hoger veiligheidskundige is om jou en je bedrijf te helpen met het verbeteren van de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Dit doet deze zowel preventief als direct op locatie. De hoger veiligheidskundige heeft hierbij een adviserende rol: jij bent degene die de plannen op je bedrijf moet ontwikkelen met ondersteuning van de expertise van de HVK. Verder blinkt de hoger veiligheidskundige uit in taken als communicatie, creativiteit, mondelinge presentaties en oordeelsvorming, dankzij de door G4S opgezette strenge training. Pas wanneer de expert slaagt op alle punten waar een HVK verstand van moet hebben, wordt deze ingezet om de taken uit te kunnen voeren. Zonder diploma geen HVK.

Het inschakelen van een hoger veiligheidskundige is zeer belangrijk om met een professionele blik te kijken naar welke veiligheidsrisico’s je misschien over het hoofd zag. Deze moet daarom wel weten welke mogelijke risico’s er kunnen spelen, en daarom is het zeer verstandig om alleen een ervaren gediplomeerde HVK die vanuit G4S is getraind in te zetten.