Luchtverontreiniging aanpakken in de productieruimte

Luchtverontreiniging aanpakken

Of je nu werkt in de industriële sector of in een voedingsmiddelenfabriek: een gezonde productieruimte is belangrijk. Niet alleen voor de veiligheid van de grondstoffen waarmee je werkt, maar vooral voor jouw eigen gezondheid en voor die van je werknemers. Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in de productieruimte van jullie bedrijf? Ben je op zoek naar een manier om luchtverontreiniging voor eens en voor altijd aan te pakken? In dit artikel bespreken wij hoe je luchtverontreiniging in de productieruimte effectief verbetert.

In welke branches vind je de meeste luchtverontreiniging?

Vrijwel geen enkele branche kan een productieruimte inrichten zonder dat hier een kans bestaat op luchtverontreiniging. Of het nu gaat om een te grote hoeveelheid van een ‘veilige’ stof of om onveilige stoffen die vrij spel krijgen; een schone lucht is in de productieruimte vaak ver te zoeken. Echter, zijn er wel twee sectoren aan te wijzen die het vaakst kampen met problemen als het gaat om de luchtkwaliteit. Vooral in de industriële sector en logistiek, waar wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, blijkt het moeilijk om te zorgen voor schone lucht in productieruimtes. Stoffen die moeilijk te filteren zijn, zijn bijvoorbeeld fijnstofdeeltjes, metaaldampen en vrijkomende gassen. Maar ook stoffen die in eerste instantie onschuldig lijken, kunnen in grote hoeveelheden zorgen voor lichamelijke problemen, zoals hoesten of benauwdheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houtstof.

Luchtverontreiniging door Covid-19

Als we praten over luchtverontreiniging, is sinds twee jaar een nieuwe factor in het spel gekomen. Hoewel al langer bekend was dat frisse lucht wordt aangetast door de aanwezigheid van te veel mensen in een slecht geventileerde ruimte, is door het coronavirus het gevaar van besmetting door de adem van een ander des temeer duidelijk geworden. Wie kent tegenwoordig niet het woord aerosolen? Ook in productieruimtes waar veel mensen aan het werk zijn, is ventilatie doormiddel van het openzetten van een raam of het aanzetten van de airco niet meer voldoende. Wat kun je wel doen? Lees snel verder in de volgende alinea.

Dit kun je doen om luchtverontreiniging in de productieruimte effectief aan te pakken:

In de strijd tegen Covid-19 zie je in steeds meer kantoor- en productieruimtes het HEPA filter terug. Als luchtverontreiniging wordt veroorzaakt door de hoeveelheid mensen die in de productieruimte aanwezig zijn, is het HEPA filter een effectieve oplossing. De kans op besmetting met, bijvoorbeeld, Covid-19, daalt door het gebruik van zo’n filter tot wel 99,95%. Echter, als de luchtkwaliteit wordt aangetast door gevaarlijke stoffen zoals gassen of olienevel, is een HEPA filter onvoldoende. Bekijk in dit geval eens de mogelijkheden voor een industriële stofafzuiging in de ruimte. Welke stofafzuiging nodig is, hangt af van de behoeften binnen jouw specifieke branche en het bedrijf waarvoor je werkt.