Ontdek het verschil tussen EHBO en BHV?

Een veilige werkomgeving krijg je door werknemers aan te stellen als EHBO-er of BHV’er, maar wat is eigenlijk het verschil tussen BHV en EHBO. Beide hebben te maken met veiligheid, maar ze doen toch andere dingen. Het verschil tussen EHBO en BHV is dat een EHBO’er zich bezig houdt en concentreert op het helpen van slachtoffers en gewonden. Een BHV’er doet dat ook, maar die zorgt bij calamiteiten ook voor de communicatie, de ontruiming van het pand en het blussen van een klein brandje.

Het verschil tussen EHBO en BHV is specialisatie

Een cursus BHV bevat wel een deel EHBO, maar het verschil tussen EHBO en BHV is de mate van specialisatie. Tijdens een cursus BHV wordt alleen ingegaan op de basiskennis van EHBO. Een BHV’er moet alleen levensreddende EHBO kunnen verrichten. Hij kan een slachtoffer stabiliseren en reanimeren, zo nodig met een AED. Een EHBO cursus gaat veel dieper. EHBO-ers helpen bij oog-, neus- en oorproblemen, wonden, botbreuken, ademhalingsklachten, onderkoeling, oververhitting, een shock, een beroerte en bij stoornissen van het bewustzijn en de bloedomloop. Iemand met een EHBO-diploma zal zich volledig focussen op de slachtoffers.

Voor een veilige werkomgeving stel je BHV’ers aan

Het verschil tussen EHBO en BHV is dus dat BHV’ers veel allrounder worden opgeleid. Bij een noodsituatie kijkt hij naar de slachtoffers, maar ook naar manieren om de impact van de calamiteit te beperken. Dat betekent dat hij een klein brandje kan blussen, een pand kan ontruimen, weet hoe hij moet communiceren en op welke wijze hij de professionele hulpdiensten moet aansturen. Het verschil tussen EHBO en BHV houdt in dat als je je bedrijf veiliger wil maken je eerst enkele BHV’ers aanstelt. Alleen bij een grote kans op slachtoffers kun je overwegen ook EHBO-ers te benoemen.