Vertrouw op de eerste indruk bij date of sollicitatie

workforce-management

Ga je daten of op sollicitatiegesprek? Dan weet je dat je goed voor de dag moet komen. In gedrag, wat je zegt en hoe je er uitziet. Want de ander heeft razendsnel een scan van je gemaakt. De eerste indruk wordt al in een halve minuut door ons brein beoordeeld. We onthouden het tot in detail. Dat is wat onderzoekers zeggen over een eerste indruk die je maakt. In de ontelbare eerste onbelangrijke ontmoetingen doen ze er minder toe. Maar wil je goed voor de dag komen en je optimaal presenteren, kun je je maar beter bewust zijn van dit mechanisme. Ons brein werkt nu eenmaal zo. Als een instinct. Bij een eerste afspraak met een mogelijke date, of een sollicitatiegesprek kun je sturen op uiterlijkheden. Met een overhemd extra lange mouw draag je in elk geval passende kleding. Dat zit fijn en geeft je zelfvertrouwen. Dat doet ertoe om goed bij de ander over te komen. De rest komt later wel.

Met meer informatie wordt de eerste scan bijgesteld

Geen paniek als de eerste ontmoeting niet liep zoals je gewenst had. Een eerste indruk is geen blijvend oordeel. Al werkt het wel als een sterk instinct dat we serieus moeten nemen. Onderzoekers zien zo’n eerste ontmoeting als een kapstok. Later komt er meer informatie bij. Dan wordt het plaatje weer bijgesteld. De aanvullingen kunnen bestaan uit dingen die je doet of zegt. Een blik, een karaktereigenschap of lichaamstaal. Ervaringen die mensen met je krijgen gaan waarschijnlijk de boventoon voeren. Als items die je aan een kapstok hangt.

Blijf dus jezelf

De ander heeft misschien niet meteen door wanneer je niet oprecht bent. Onze intuïtie zegt al snel iets anders. Wees dus zoveel mogelijk jezelf. Liefst met een flinke dosis zelfvertrouwen. Fijne kleding die past zoals ​​extra lange overhemden maken je zelfverzekerder. Goed gekleed voor de dag komen helpt.