Wat kan een recherchebureau voor jou betekenen?
Heb je een recherchebureau nodig voor een bepaalde klus? Dan is het verstandig dat je eerst te weten komt wat dit bureau precies voor jou kan betekenen. En is het eigenlijk wel legaal wat dit bureau doet? Er zijn verschillende vragen die je voor jezelf beantwoord moet krijgen voordat je het bureau inschakelt. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw onderzoek goed verloopt en je ook de resultaten krijgt die je wenst te hebben. Onderstaande informatie zet daarom een aantal zaken voor jou op een rij, zodat je snel over kunt gaan op jouw eigen onderzoek.
De onderzoeken van een recherchebureau
Een recherchebureau is een bureau dat jou kan helpen om een onderzoek te starten naar een bepaald persoon. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een overspelige partner, een vermissing waarbij het dossier al gesloten is door de politie of de alimentatieplicht van een ex-partner. Er zijn een groot aantal onderzoeken die het bureau uit kan voeren, waardoor er altijd een mogelijkheid voor jouw situatie is. Vaak zijn deze onderzoeken nodig, omdat het onderzoek van de politie afgesloten is of door de tijdsdruk die eraan hangt. Het gaat daarbij voornamelijk om het belang dat jij aan de situatie hecht.
De rechten en plichten van het bureau
Het is goed om te weten wat een recherchebureau allemaal mag. Niet alles is namelijk legaal, omdat veel werkzaamheden uitsluitend zijn weggelegd voor de politie of andere rechtspersonen. De kaders waarin een bureau werkt, zijn wettelijk vastgelegd. Zo zal een bureau nooit dezelfde rechten hebben. Daarbij is het goed om in het achterhoofd te houden dat het werk legaal is, zolang er aan de wettelijke vereisten wordt voldaan. Zo moet de privacy gedragscode vastgesteld staan. Gevoelige informatie en gegevens mogen bijvoorbeeld ook niet in handen van het bureau zijn. Alleen de informatie die van belang is voor het onderzoek mogen dus gebruikt worden.
Enkele zaken om rekening mee te houden
Een recherchebureau kan dan het volledige onderzoek voor jou uitvoeren binnen de wettelijke kaders. Houd er rekening mee dat er geheimhoudingsplicht is. Buitenstaanders kunnen dus niets van het onderzoek opvragen. Als blijkt dat er een strafbaar feit gepleegd is, zal het onderzoek overgedragen worden aan de politie. In dit geval zal het bureau namelijk geen bevoegdheid meer hebben om verder te gaan en iemand op te pakken. Ook mag iemand niet zomaar gevolgd worden. Sommige situaties zijn een uitzondering, maar er mag dan geen gebruik gemaakt worden van GPS-apparatuur.