Welk drone certificaat heb ik nodig?

drone vliegen

Sinds het jaar 2021 is er nieuwe Europese wet-en regelgeving ingevoerd betreffende drones vliegen. Je moet daarom als een drone hobbyist een opleiding volgen om op een legale manier met een drone te kunnen vliegen. Na een cursus te hebben gevolgd en het vliegbewijs te hebben gehaald, kun je een certificaat ontvangen. Zo’n cursus is vrij makkelijk te volgen en de meeste halen het examen zonder problemen. Een cursus kun je al heel snel volgen via EUdronebewijs.nl. Zo kun je online een drone certificaat behalen.

Wat voor drone certificaat heb je nodig?

Het is even zoeken naar drone cursussen en welke er precies geschikt voor je is. Je wilt uiteraard niet de verkeerde opleiding doen, want dat kost je tijd en geld. Voordat je een online cursus gaat doen moet je eerst weten wat voor soort certificaat je precies nodig hebt. Dit is afhankelijk van wat voor soort drone je in bezit hebt. De meeste drones bevinden zich in de open categorie. De open categorie betekent dat de drone minder dan 25 kg weegt. De meeste drone vliegers hebben een drone onder de 4 kg. Wat precies je drone weegt, kun je vinden in de handleiding.

Je moet een opleiding doen om het examen te kunnen halen

Goed om te weten is dat je een cursus moet volgen om het examen te kunnen halen. Dat betekent dat je niet apart een drone examen kunt bestellen. Bedrijven met cursussen bieden diverse pakketten aan en er is genoeg keuze. Zo kun je kiezen om in een keer twee certificaten te halen of je kunt voor een certificaat kiezen. Ben je een echte hobbyist en vlieg je recreatief met een drone, dan heb je meestal maar een certificaat nodig. Naast het vliegbewijs heb je als drone vlieger ook soms een registratie nodig. 

Is het altijd nodig om een drone certificaat in bezit te hebben?

Het is niet altijd verplicht om een drone certificaat in bezit te hebben om met een drone te kunnen vliegen. Koop je bijvoorbeeld een drone onder de 250 gram, dan heb je geen speciaal certificaat of opleiding nodig. Vandaar dat heel veel mensen makkelijk doen en kiezen voor een drone onder de 250 gram. Dat scheelt een hoop gedoe, tijd en geld. Goede voorbeelden van drones onder de 250 gram zijn de DJI Mavic Mini en DJI Mini 2. Bij dit soort type drones is het alleen zaak dat je jezelf registreert. Ben je een drone piloot en heb je een drone van boven de 250 gram, dan moet je wel gewoon een cursus volgen en een examen doen. Wil je geen gedoe, kies dan voor een drone onder de 250 gram en wil je het serieuzer aanpakken, kies dan voor een drone van boven de 250 gram.