Over welke competenties beschikt een trainer?

Als trainer heb jij een motiverende rol en voldoende vakkennis, waarmee je een deelnemer in de goede richting kan coachen. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want het kan nog best lastig zijn om te dealen met onbestuurbare of ongemotiveerde deelnemers. Daarom moet je als trainer beschikken over een aantal competenties. Welke dit zijn lees je hieronder!

Inlevingsvermogen

Als trainer zijnde is het heel belangrijk dat je beschikt over inlevingsvermogen. Deelnemers kunnen tijdens de training last krijgen van hevige emoties of ongewenst gedrag. Op zo’n moment is het noodzakelijk dat jij jezelf kan verplaatsen in de deelnemer om tot een zo goed mogelijke oplossing te komen. Zo kun je de deelnemers hun gedachten sturen en de situatie onder controle houden. Blijf in ieder geval altijd rustig en stel jezelf professioneel en neutraal op.

Doelgericht

Tijdens een training is er natuurlijk altijd een bepaald doel wat behaald moet worden. Dit doel is heel persoonlijk en kan voor iedereen weer verschillend zijn. Als trainer moet je daarom ook doelgericht zijn. Je wil je deelnemers natuurlijk helpen bij het behalen van het beste resultaat. Hierbij hoort ook een stukje ontwikkelingsgerichtheid, aangezien het doel gericht is op de ontwikkeling van de deelnemer, maar ook op die van jou als trainer.

Geef feedback

Door feedback te geven aan de deelnemers, kun je hen laten inzien op welk gebied zij “stuk” lopen. Doe dit natuurlijk wel op een juiste en aardige manier, zo voorkom je dat mensen zich aangevallen voelen. Omschrijf het gedrag wat je opvalt op een objectieve manier. Vervolgens kun je consequenties vertellen van dit gedrag en bespreek hierna een oplossing om te komen tot het gewenste gedrag.

Trainingsopleiding

Beschik je nog niet over de nodige competenties? Dan kun je ook een opleiding trainer overwegen om jezelf hierin verder te ontwikkelen. Tijdens deze opleiding krijg je oefeningen in het geven van training en word je begeleid door andere (vakbekwame) trainers.